Natalia Rajska-Gruszeczka

Urozmaicenie diety w ciąży

W trakcie przebiegu ciąży niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniej różnorodności pokarmów.

Urozmaicenie diety w ciąży

Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze jest w tym czasie dużo większe niż przed ciążą, podczas gdy zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się w stosunkowo niewielkim stopniu. Dzięki właściwemu doborowi wartościowych produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach łatwiej jest uniknąć niedoborów pokarmowych, które podczas ciąży zdarzają się często. Należy pamiętać, że nie ma produktu spożywczego, który by zawierał wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w wystarczających ilościach. Dlatego mało urozmaicona dieta może powodować niedobory różnych składników odżywczych. Codziennie należy spożywać:

  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • produkty wysokobiałkowe (ryby, drób, chude mięso lub nasiona roślin strączkowych),
  • warzywa i owoce, a także niewielką ilość tłuszczów roślinnych.
autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zapotrzebowanie na węglowodany w trakcie ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Chcąc ustrzec się ewentualnych powikłań zdrowotnych należy zwracać bardzo dużą uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także ich jakość.

czytaj więcej

Ciąża pod okiem dietetyka

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu każdej kobiety. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy przebieg ciąży, a także późniejsze zdrowie dziecka jest prawidłowe ...

czytaj więcej