herbata posiada wiele walorów prozdrowotnych.
głównymi składnikami herbaty, którym przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie są polifenole. Ich działanie antyoksydacyjne sprawia, że herbata może pełnić wiele dobroczynnych funkcji w organizmie.
poza właściwościami antyoksydacyjnymi polifenolom zawartym w herbacie przypisuje się działanie zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi oraz korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej.
herbata bez dodatku cukru nie posiada wartości energetycznej, w związku z tym ilość herbaty w diecie nie ma wpływu na dzienną podaż kalorii.
kubek czarnej herbaty, parzonej 3–5 minut zawiera 30–45 mg kofeiny, to wartość zbliżona do 100g naparu kawy
herbata spożywana w zwyczajowych ilościach jest napojem nieszkodliwym dla zdrowia. Jej negatywne skutki mogą wystąpić w przypadku spożywania dużych jej ilości. Wynika to z nadmiernego spożycia kofeiny oraz wiązania przez polifenole z herbaty żelaza z pokarmu, co ogranicza jego absorpcję w przewodzie pokarmowym nawet o 80%! W przypadku problemów z niedokrwistością nie należy więc popijać posiłków herbatą.
#herbata #dzienherbaty #ciekawostki #zakliczyn #tarnów #dietetykonline #dietetyk #dieta
Twój komentarz